Majoritatea românilor au dat bani sau cadouri personalului medical, în principal din proprie iniţiativă, arată o cercetare realizată de INSCOP Research. În mod paradoxal, ei semnelează corupţia ca fiind cea mai grea "boală" a sistemului sanitar românesc.
Întrebaţi dacă au dat vreodată bani sau cadouri personalului medical, 63% dintre români răspund afirmativ, 32% negativ, iar 5% nu ştiu sau nu răspund.
Dintre cei care declară că au dat cadouri sau bani, 66,6% spun că au dat din proprie iniţiativă, 31,4% că li s-a cerut. 2% constituie non-răspunsuri.
Mai mult de jumătate dintre respondenţi (57,6%) consideră că, dacă vor tratament de calitate, trebuie să dea bani la medic, iar 42,4% resping această idee.
Boala grea a sistemului
Totodată, 49,4% sunt de părere că sistemul medical este printre cele mai grav afectate de corupţie, în timp ce 50,6% cred că situaţia nu este diferită de alte sisteme publice.
În ceea ce priveşte sistemul de sănătate, 44,3% dintre respondenţi se declară nemulţumiţi, iar 15% foarte nemulţumiţi. Doar 34,6% dintre români sunt mulţumiţi de sistemul de sănătate, 3,9% declară că sunt foarte mulţumiţi, în timp ce 2,2% nu ştiu sau nu răspund.
Majoritatea românilor (87,7%) este de acord cu ideea că statul trebuie să asigure medicamente compensate şi cu ideea potrivit căreia condiţiile din spitalele româneşti sunt proaste (86,9%).
54,2% dintre respondenţi consideră că deficitul de medicamente şi dotările insuficiente din spitale au drept cauză lipsa banilor, iar 45,8% pun această situaţie pe seama faptului că se fură. Majoritatea respondenţilor cred că medicii sunt prost plătiţi (73,5%) şi bine pregătiţi (64%), iar 77,1% spun că au întâlnit medici în România care îşi fac datoria cu seriozitate.
În privinţa cauzelor care îi determină pe medici să plece în străi