Pentru peisajul political României anului 1946 nu era nimic neobişnuit ca aşa-zişii simpatizanţi ai guvernului majoritar comunist să atace furibund adunările opoziţiei. Tabloul făcea parte dintr-un plan macabru, creionat la Moscova şi pus în aplicare sub protecţia kalashnikov-urilor Armatei Roşii, care nu lăsa nimic la voia întâmplării.
Într-o ţară în care numai cu un an şi ceva înainte, membrii Partidului Comunist numărau cu indulgenţă 1.000 de suflete, luna noiembrie trebuia să consfinţească victoria totală a comuniştilor în alegerile ce urmau să aibă loc. În judeţul Alba comuniştii aveau în Partidului Naţional Ţărănesc cel mai puternic adversar, care în condiţii normale ar fi câştigat lejer alegerile din toamnă. Dar în prima jumătate a anului 1946,aproape orice adunare a ţărăniştilor fuseseţinta agresiunilor detaşamentelor speciale ale Blocului Partidelor Democratice, o alianţă a forţelor politice pro-comuniste. În pofida acestor intimidări, liderii ţărănişti continuau să se organizeze, dar evenimentele petrecute la Alba Iulia în ziua de sâmbătă, 3 august a anului 1946 aveau să-i pună în mare dificultate.
Cum a fost împuşcat liderul comuniştilor din Alba Iulia
”Astăzi 3 august 1946, orele 10, conducătorii Partidului Naţional Ţărănesc – Maniu din judeţul Alba în număr de 30 membri, s-au întrunit la Banca Izvorul din localitate. Cu această ocazie fiind târg săptămânal mulţimea care se afla în piaţă a pătruns în sediul băncii pentru a participa la adunare cu care ocazie s-au ivit unele discuţii între membrii PNŢşi alte persoane din FND. În timpul ciocnirilor numitul Dumitrescu Gheorghe, membru PCR voind să intre în localul băncii a fost împuşcat de către notarul public epurat Şandru Gheorghe din comuna Ighiu”, relata sec unul dintre rapoartele poliţiei locale.
„Totuşi, parcurgând stufosul dosar al cazului, depozitat în arhivele C