La finalul lunii aprilie, echipa de oină a Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului, condusă de profesor Mihaela Popica, a reprezentat judeţul Covasna la faza regională a Competiţiei şcolare de Oină, organizată la Cluj-Napoca.
După 24 de ani de la ultima participare la o competiţie de oină de acest nivel, Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” a reuşit să obţină Locul III, într-o grupă puternică din care au făcut parte judeţe unde tradiţia jocului de oină s-a păstrat şi după anul 1990.
În urmă cu peste 2 decenii, în anul 1989, când a fost consemnată ultima participare a vreunei echipe de oină din jud. Covasna la o competiţie interjudeţeană, echipa Şcolii Generale Nr.1 din Întorsura Buzăului (în prezent Şcoala Gimnazială „M. Sadoveanu”), coordonată pe atunci de profesorii de sport Vasile Isăilă şi Mircea Cristea, ocupa tot Locul III la concursul regional de oină desfăşurat la Arad, într-o grupă ce cuprindea echipe din judeţele Sibiu, Alba, Braşov, Mureş şi Arad.
Jocul de oină a renăscut în zona Buzaielor în urma derulării Proiectului cultural „Oina la Întorsura Buzăului”, organizat anul trecut de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR) cu sprijinul financiar al Administratiei Fondului Cultural National (AFCN, Bucureşti), şi coordonat de Dan Buzea (MNCR). În cadrul proiectului, pe lângă cercetarea etnografică realizată în zonă privind practicarea jocului de oină, au fost organizate jocuri demonstrative de oină tradiţională şi un concurs de oină competiţională.
Implicarea deosebită a comunităţii locale şi a unităţilor şcolare din zonă în acest proiect a dus la naşterea echipei de oină formată din elevi (clasele VII şi VIII) din cadrul Şcolii Gimnaziale „M. Sadoveanu”, coordonată de profesor de educaţie fizică şi sport Mihaela Popica şi Dan Buzea (MNCR).
Pentru derularea în bune condiţii a antrenamentelor elevilor, d