Chiar daca economia Spaniei se scufunda, in ultimii ani aceasta tara a devenit o destinatie de top pentru fertilizarea in vitro, unde vin femeile si cuplurile care isi doresc un copil, deoarece exista multi donatori.
Monica Campos a inceput aceasta "afacere" in urma cu cinci ani, cand a izbucnit criza financiara, iar familia sa nu mai avea cu ce sa se intretina, scrie cotidianul german Der Spiegel.
"Aveam nevoie de bani. Urgent", a precizat femeia, in varsta de 34 de ani, care a decis sa mearga pentru prima data la clinica Granollers, aflata in apropierea orasului Barcelona.
Acolo, pentru fiecare donatie, ea a primit mai putin de 1.000 de euro si a obtinut o cale de a scapa de saracie.
Desi exista o limita legala de 6 astfel de proceduri, ea a facut 14 donatii in doar doi ani si a strans 10.000 de euro. "A fost un risc pe care am fost dispusa sa mi-l asum. Nu-mi pasa de nimic", a spus femeia.
Spania, liderul Europei la fertilizare in vitro
In ultimi 20 de ani, Barcelona a devenit destinatia numarul unu din Europa pentru cuplurile care incearca sa aiba un copil.
Pacientii vin din Africa de Nord, Emiratele Arabe Unite, Rusia si Germania pentru a beneficia de fertilizarea in vitro, o tehnica ce a fost dezvoltata in spitalele din Spania. In plus, in aceasta tara s-a nascut primul copil ca urmare a acestei proceduri.
Astfel, doar in clinica Eugin din Barcelona au avut loc 3.000 de cicluri de donare in 2012, adica aproape 10% din cele realizate in intreaga Europa.
In prezent, cererea este foarte mare, iar tot mai multi spanioli se gandesc sa doneze ovocite sau sperma, in conditiile in care somajul a ajuns la 26% in aceasta tara.
Donatiile se fac sub protectia anonimatului.
Consultatii, consultatii...
Monica Campos a trecut printr-o s