Proiectul de hotărâre privind reabilitarea faţadelor din Bucureşti ar putea produce un "dezastru" arhitectural. Semnalul de alarmă vine de la preşedintele asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan. Consilierii generali vor să-i amendeze cu opt mii de lei pe bucureştenii care nu renovează faţadele clădirilor. Ideea e bună, dar riscă să fie aplicată greşit, avertizează la RFI Nicuşor Dan.
În opinia fostului candidat la Primăria Capitalei, "ideea este generoasă, numai că punerea ei în practică mai mult ca sigur că va produce un dezastru. Un om de bună credinţă care doreşte să-şi refacă faţada nu ştie care sunt specialiştii la care poate să apeleze pentru a face o lucrare în acord cu clădirea istorică pe care o posedă, pentru că aici sunt riscurile cele mai mari. Nu există o astfel de bază de date".
Nicuşor Dan susţine că "în ultimii cinci-şase ani, în Bucureşti, cel puţin două sute, dacă nu trei-patru sute de clădiri au fost realmente mutilate de către proprietari probabil de bună credinţă, care au apelat la diverşi zidari, tot felul de oameni necalificaţi şi clădiri istorice au fost realmente mutilate".
"Îmi aduc aminte, au trecut nişte ani, în momentul în care Ministerul Dezvoltării de la acea dată dădea legea faţadelor a fost un punct de vedere foarte pertinent exprimat de Ordinul Arhitecţilor din România, care spunea că iniţiativa este generoasă, numai că până nu vom avea aceşti specialişti în liber acces pentru toată lumea, această iniţiativă poate să ducă la un dezastru", spune preşedintele asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.
Ce vrea Primăria?
Deţinătorii imobilelor din centrul Capitalei vor fi obligaţi să refacă şi să întreţină faţadele acestor clădiri, cei care nu vor face lucrările necesare urmând să fie amendaţi cu până la opt mii de lei, potrivit unui proiect de hotărâre a CGMB, pentru creşterea calităţii arhitectur