Ieri, la un hotel din zona centrală a oraşului, a avut loc o dezbatere organizată de Asociaţia Iaşi – Capitală Culturală Europeană (AICCE) pe tema dificultăţilor candidaturii oraşului nostru la competiţia pentru titlul menţionat. Pe lângă o parte din membrii fondatori ai asociaţiei, la întrunire au mai participat şi trei specialişti europeni, cu experienţă în cadrul acestui concurs.
De la dezbatere nu a lipsit nici europarlamentarul ieşean Cătălin Ivan, cel care a venit cu ideea constituirii acestei asociaţii şi cel care a lansat invitaţii unor personalităţi marcante ale vieţii culturale ieşene, naţionale şi internaţionale din aproape fiecare domeniu al artei, închegând astfel AICCE.
„Este un proiect la care eu ţin foarte mult. Chiar cred că Iaşul nu este în urma altor oraşe. Suntem la linia de start, prin urmare e foarte important ceea ce se va întâmpla de acum încolo. Regulamentul privind viitoarea competiţie a oraşelor capitale culturale europene cred că se va vota în cursul săptămânii viitoare, în plenul Parlamentului European. Prin urmare, nu cred că are cine să fie mai înainte sau mai în urmă. Vom afla săptămâna viitoare care sunt regulile prin intermediul cărora vom concura cu celelalte oraşe. Iaşul are şansa sa. Este un oraş care merită să fie capitală culturală europeană. Ţine de noi, în schimb, dacă reuşim să ne depăşim orgoliile, dacă reuşim să facem echipă, dacă reuşim să punem Iaşul înaintea propriei persoane“, a declarat Cătălin Ivan.
Punctele slabe ale oraşului nostru vizavi de candidatura la titlul de Capitală Culturală Europeană, rezultate în urma unei analize întocmite de AICCE, sunt: startul lent; lipsa de vizibilitate a proiectului (asumat tardiv de autorităţi); actuala stare a infrastructurii, precum şi riscul ca lucrările care se realizează în prezent să nu reziste într-o formă corespunzătoare până la momentul 2021; lipsa unu