Într-o lume din ce în ce mai grăbită, în care răgazul acordat reflecției e parcă tot mai scurt, să stai de vorbă cu un psiholog poate însemna și o fereastră deschisă către necunoscutele lumii, dar poate reprezenta, în același timp, și un prilej tocmai nimerit pentru a dărâma niște hotare de gândire, unele dintre ele impuse de educație, altele fiind rodul unui mod propriu de gândire, care s-a structurat deja și s-a osificat până într-atât încât îți devine aproape imposibil să mai percepi altfel niște chestiuni care îți par îndeobște cunoscute.
Ideea acestei rubrici a plecat tocmai de la necesitatea abordării, dezbaterii și reconsiderării unor subiecte asupra cărora ne-am obișnuit deja să gândim într-un anume mod și aproape niciodată altfel.
În încercarea de a face un dram de lumină asupra unor astfel de subiecte, multe dintre ele controversate, am solicitat colaborarea psihologului Codruța Ciurlea, o prezență caldă, echilibrată și familiară deja celor care parcurg rubrica de consiliere găzduită de NewsTimișoara.
Și, pentru un prim material, am optat pentru a expune fața și reversul a două modalități…limitative de percepție și abordare: misoginismul și misandrismul.
Misoginismul și misandrismul – fața și reversul unei probleme de percepție?
Modificarea unor paradigme de gândire, pe de o parte, dar și raportarea aproape permanentă a societății la unele modele culturale a căror actualitate în timp s-a perimat, pe de cealaltă parte, solicită abordarea unor subiecte care până nu demult au fost considerate aproape tabu în presa din România și nu numai.
Ne lovim aproape zilnic de exemple la analiza cărora frapează maniera adesea abuzivă sau realizată în acord cu mentalități demodate care reflectă modul în care bărbații le abordează sau le percep pe reprezentantele sexului opus.
Aceste atitudini, considerate a fi unele cu caracter dis