Preşedintele FNME Marin Condescu a anunţat ieri două mitinguri de amploare care vor avea loc pe 24 mai, unul la Târgu Jiu cu participarea a zece mii de angajaţi ai CE Oltenia, unul la sediul ANRE din Bucureşti, unde vor merge 5.000 de sindicalişti. Protestele ANRE au început ieri, când 100 de mineri au pichetat sediul şi vor continua zilele următoare. Mai mult, din 20 mai, 300 de salariaţi CE Oltenia vor picheta sediile CE Oltenia şi Diviziei Miniere, în semn de protest faţă de tăierea abuzivă a salariilor. Există semne de întrebare cu privire la protestul din Târgu Jiu, pentru că săptămâna viitoare sunt Zilele Oraşului.
Protestele de la ANRE începute ieri au fost anunţate cu mai multe zile în urmă, când termocentralele Turceni şi Rovinari au fost închise pentru prima dată după 15 ani, ca urmare a faptului că actuala conducere nu are contracte pentru vânzarea energiei produse. Abia de luni, după închiderea unui grup al Nuclearelectrica, energia termo şi-a făcut loc în piaţă, complexul lucrând ieri cu cinci grupuri energetice. Cei puţin peste 1000 MWh vânduţi sunt insuficienţi pentru a aduce complexul pe linia de plutire.
Între timp managerul Laurenţiu Ciurel a plecat pentru zece zile în China, iar la ANRE a avut loc o şedinţă unde s-a promis rezolvarea problemelor CE Oltenia, ieri fiind postat pe site un proiect care ar urma să fie aprobat peste o săptămână. Pentru că deocamdată au de-a face cu promisiuni, nu cu soluţii concrete, sindicaliştii FNME au decis să respecte programul protestelor la ANRE. Ieri, Marin Condescu a anunţat şi mai multe proteste, ca urmare a tăierilor abuzive de salarii de care au avut parte câteva mii de salariaţi la revenirea din concediile forţate de după Paşti. Oamenii au primit mai puţini bani pe aprilie, cu sume de la 100 la 3.000 de lei, deşi nu au negociat un alt contract de muncă, nu au semnat că sunt de acord. S-au trez