Războiul civil din Siria a căpătat dimensiuni îngrijorătoare în ultima perioadă de timp, prin aparenta utilizare a armelor chimice și a potențialului său de extindere la nivel regional, demonstrat de raidurile aeriene ale aviației israeliene asupra unor ținte aflate pe teritoriul sirian.
Conflictul din Siria durează deja de doi ani, a costat viețile a cel puțin 70.000 de sirieni, în timp ce alte câteva sute de mii au devenit refugiați. Acest război nu dă semnale că s-ar încheia prea curând, devenind unul de uzură, caracterizat prin incertitudine și violență gratuită, îndreptată mai ales împotriva civililor.
Înainte de începerea războiului civil, în 2011, Siria era unul dintre statele cunoscute pentru programele sale de dezvoltare a armelor de distrugere în masă, armele chimice făcând parte din arsenalul Damascului. Cunoscute și ca „arma nucleară a săracului“, armele chimice sunt destul de ineficiente pe câmpul de luptă modern, având în vedere progresele tehnice în protecția militarilor, dar folosite asupra civililor, mai ales în cazul unor atacuri concentrate, reprezintă rețeta ideală pentru masacre de proporții. Cel mai bun exemplu în acest caz fiind atacurile irakiene cu arme chimice asupra civililor kurzi de la sfârșitul anilor ‘80.
Situația din Siria cu privire la utilizarea armelor chimice este în momentul de față neclară și controversată. Încă de la începutul anului au fost observate mișcări de trupe care indicau transferul armelor chimice către orașul portuar Tartus. Statele Unite au avertizat de mai multe ori Siria în privința utilizării armelor chimice împotriva rebelilor, lăsând să se înțeleagă că un atac cu arme chimice ar fi un gest politic cu neputinţă de ignorat, o limită de netrecut și care, poate, ar putea avea ca răspuns o intervenție.
Începând cu decembrie 2012, au apărut informații, care nu au pu