Zeci de copii sunt abandonaţi anual în judeţul Dolj. Unii dintre ei sunt lăsaţi de mame în maternităţi încă din primele zile de viaţă. Cei sănătoşi ajung la asistenţi maternali profesionişti, iar cei cu diverse probleme de sănătate sau dizabilităţi grave cresc în centrele de plasament, care sunt ocupate la capacitate maximă. Mulţi dintre aceşti copii se nasc cu probleme grave de sănătate, căci pe perioada sarcinii mamele lor nu ajung nici măcar o singură dată la medic pentru monitorizarea copilului, pentru analize sau teste.
Potrivit statisticilor, una din 25 de mame din România este minoră atunci când aduce pe lume un copil. Din 2009 și până în 2013, conform datelor oferite de Ministerul Sănătăţii, au fost înregistrate peste 50.000 de mame minore.
Avea doar două săptămâni de viaţă atunci când a ajuns la un asistent maternal profesionist. Era perfect sănătos. Nu s-a putut bucura de mângâierea mamei biologice decât în primele zile. Apoi, bebeluşul a devenit un nou caz cu risc crescut de abandon, îngroşând statisticile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj. Mihăiţă, cum îi place să îl alinte femeia care îl veghează 24 de ore din 24, are acum 11 luni. În urmă cu câteva zile, a început să lege primele cuvinte, i-a spus „mama“ femeii angajate să aibă grijă de el. A început să meargă ţinut de mânuţă, iar fiecare pas făcut este o bucurie pentru el, râde fericit şi aplaudă. Adoarme atunci când femeia îl leagănă, râde când aceasta îl strigă, plânge când nu o vede. Mariana Balaci are 45 de ani, iar Mihăiţă este al cincilea copil pe care îl creşte. A acceptat să îmbrăţişeze această meserie în 1999, când a rămas fără un loc de muncă în urma disponibilizărilor de la Electroputere. A crescut copii abia născuţi, cărora le-a dedicat ani din viaţă. „Am acceptat să cresc bebeluşi, indiferent dacă au fost cu handicap sau sănătoşi.