Se pare că, din nefericire, ghinionul zilei de 13 nu i-a ocolit nici pe marii artişti ai cântecului popular.
Puţini au fost cei care şi-au amintit că ieri, 13 mai 2o13, s-au împlinit 34 de ani de când una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică de petrecere a plecat să cânte îngerilor.
Un glas fenomenal, o voce cristalină, cu un timbru unic, dar şi un om de bunătate fără margini, de care îşi amintesc cu drag toţi cei care au cunoscut-o. Melodiile sale, devenite legendă (“M-ai crescut maică, de mică”, “Unde e Târgoviştea?”, “Inimă, de dor nu ştii” sau “Ţi-o părea, puiule, bine!”), fac şi acum să tresare inimile oamenilor.
Un artist adevărat nu moare niciodată, spiritul continuă să fie viu în amintirile contemporanilor, în creaţiile pe care le lasă posterităţii, dincolo de momentul trecerii în nefiinţă. Iar Ileana Sărăroiu a fost mai mult decât un artist, a fost o legendă. Cânta din suflet. Muzica era calea prin care ajungea la inimile tuturor. S-a dăruit total muzicii, pe care a iubit-o cel mai mult pe această lume şi pentru care şi-a dat viaţa. Cânta orice şi oriunde, cu aceeaşi perfecţiune, de la romanţe şi cântece populare, până la melodii de petrecere sau de muzică uşoară. Găsise, cu ajutorul cântecului, calea spre publicul de pretutindeni. Încercase şi partituri de scenă dramatică, deoarece avea harul acesta al transmiterii emoţiei şi avea un talent remarcabil, înnăscut, uimind prin efervescenţă şi inteligenţă actoricească. Dar Ileana era şi o prietenă desăvârşită, fiind o fină cunoscătoare a cotloanelor sufletului omenesc. Fiecare coleg sau prieten o oprea să i se confeseze.
Ileana Sărăroiu s-a nscut la 25 septembrie 1936, în Valea Voievozilor, Dâmboviţa. Era munteancă adevărată, frumoasă, copleşitoare prin ţinuta scenică şi prin experienţa interpretării.
Artista suferea încă din tinereţe de dureri de cap groaznice din cauza