Proiectul de producere de „energie verde” care l-a înlocuit, pe hârtie, pe cel imobiliar, Cartierul Tineretului, rămâne în stand by până când guvernul va face publică noua schemă de sprijin pentru energie verde.
Municipalitatea a dat la finalul anului trecut autorizaţia de construire pentru noua formă a proiectului, iar conducerea Primăriei aşteaptă acum ca partenerii din Green Energy Napoca să dea drumul lucrărilor. Între timp, pe societatea pe care a pornit proiectul imobiliar, SC Cartierul Tineretului, forul local înregistrează pierderi de sute de mii de lei.
„Până când nu se dau noile reglementări şi nu se cunosc modalităţile de plată şi cuantumul certificatelor verzi nu se pot face calcule privind investiţia. E un impediment major. Nu poţi porni o afacere fără să cunoşti date esenţiale. Probabil că atunci când se vor face publice aceste noi elemente, se vor reface calculele şi va urma o discuţie cu Consiliul Local în baza noilor cifre", a explicat omul de afaceri Arpad Paszkany, cel care intenţionează să construiască parcul fotovoltaic din locul Cartierului Tineretului. „Acesta (trecerea de la proiectul imobiliar la cel din domeniul energiei - n.red.) era un plan B, care ar fi fost o salvare pentru toată lumea. Un plan C nu am în acest moment", a completat Paszkany. Omul de afaceri a mai subliniat că impactul noilor reglementări va fi foarte mare, în contextul în care mare parte din investiţiile străine intrate anul trecut în România a venit pe linia energiei verzi. Schema de sprijin pentru energia verde, care a generat în ultimii trei ani de zile investiţii de peste 3 miliarde de euro, se modifică radical, dar autorităţile nu au anunţat clar cu cât vor rămâne cei care au demarat investiţii pe energii eoliene sau solare după aceste schimbări.
Proiectul de energie verde de pe dealul Sf. Gheorghe înlocuieşte, de fapt, proiectul iniţial al Cart