Primăria Municipală loveşte din nou! Nu vă speriaţi, e doar un „luft“. De curând, ni s-a pus la dispoziţie un document stufos (compus din cinci documente, cu antete, parafe şi ştampile) cu un nume pompos, scos parcă din panoplia actelor epocii „de aur“: Proiectul de hotărâre pentru aprobarea regulamentului de intervenţie – reabilitarea faţadelor pentru creşterea calităţii arhitectural – ambientale a clădirilor, în municipiul Bucureşti.
Douăzeci de cuvinte. Ce-o fi înăuntru?
1. Ca cetăţean:
Eu nu critic „de plano“ orice decizie a PMB, dar domeniul e ofertant, tentant şi inepuizabil.
Ideea e bună, dar e prea măreaţă, de aceea sunt sceptic în ceea ce priveşte rezultatele: cred că nu se va face nimic. PMB a vrut să bifeze o iniţiativă birocratică: dacă e scris, negru pe alb, e pe jumătate făcut.
Dacă judecăm pe ansamblul Capitalei şi nu ne limităm la cele nouă artere centrale, hotărârea vizează o acţiune ce intră în dezacord, dacă nu în contradicţie, cu alte două acţiuni ratate şi greşite: una care nu s-a făcut – consolidarea imobilelor în pericol după cutremurul din 1977 (iată, sunt 36 de ani!) - alta care s-a făcut: împachetarea cu polistiren şi închiderea balcoanelor.
PMB aruncă acţiunea în cârca deţinătorilor care „sunt obligaţi, din proprie iniţiativă“ (?) să:
- ia măsuri de realizare a lucrărilor... (1.2)
- asigure sursa de finanţare (5.2.c)
- contracteze proiectarea şi execuţia (5.2.d)
- organizeze recepţia (5.2.e)
- să se auto-notifice (5.2.f)
Excepţiile la metoda de finanţare (preluare integrală a cheltuielilor sau co-finanţare) vor genera un noian de complicaţii, întârzieri, cereri, acte, dovezi, adeverinţe, protecţie socială, tocmeli...
2. Ca profesionist:
Nu s-a pomenit nimic despre arhitecţi. În fond, sunt singurii care sunt în măsură