Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, cã deocamdatã se pune doar problema explorãrii gazelor de sist, operatiuni care se fac prin metode conventionale, care nu implicã nicio temere pentru mediu. Ponta a mai spus cã decizia de a folosi aceste resurse va fi luatã abia peste cinci ani.
“Deocamdatã, nu se pune problema decât de explorare. Explorarea se face prin metode conventionale, deci nu existã absolut nicio temere pentru mediu. Dacã dupã 4-5 ani si dupã ce cheltuie – cei care fac explorãri în Vaslui cheltuie vreo 300 de milioane, numai anul acesta – dacã dupã aceea o sã rezulte cã avem resurse, peste 5 ani, un Guvern mai întelept decât al meu va spune dacã, stând pe gaze, le si folosim sau continuãm sã le importãm de la Gazprom, cum vãd cã se doreste”, a spus Ponta. Premierul a arãtat cã gazul importat din Rusia va fi scump, varianta ieftinã, inclusiv pentru populatie, fiind aceea de a folosi resursele interne. “Vrem sã avem gaz – în primul rând sã nu mai importãm din Rusia – vrem sã-l avem mai ieftin si vrem sã facem industria româneascã competitivã si, sigur, si cheltuielile pentru populatie mai mici? Atunci, trebuie sã avem gaz. Dacã nu, dacã-l importãm din Rusia, o sã fie scump. E foarte simplu”, a spus Ponta. El a arãtat cã Romgaz exploateazã în Ardeal gaz de 20 de ani prin aceastã metodã si nimeni nu a spus cã se aflã în pericol. “Cum e cu gazele de sist, deocamdatã, cã am vãzut în special de prin zona Oradea – acolo toatã lumea se pricepe la gaze – deocamdatã Romgazul exploateazã de 20 de ani în Ardeal, în Transilvania gaze prin aceastã metodã si nu s-a mai trezit nimeni sau vreun senator de Oradea sã spunã în ce pericol e”, a spus Ponta.
Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, cã deocamdatã se pune doar problema explorãrii gazelor de sist, operatiuni care se fac prin metode conventionale, care nu implicã nicio temere pentru mediu. Ponta a