Poliţiştii clujeni sunt în alertă după ce, de la începutul anului, zeci de bătrâni au fost înşelaţi prin trei noi metode, care se pare, nu dau niciodată greş.
„Avem o rudă internată la spital care trebuie operată urgent. Avem valută, dar nu avem bani româneşti. Ajutaţi-ne cu bani româneşti şi noi vă lăsăm valuta” sau „Fiul dumneavoastră a accident grav cu un autoturism un copil, trimite-ţi bani pentru rezolvarea situaţiei cu rudele victimei”.
Aşa sunt înşelaţi, aproape zilnic, bătrânii din Cluj-Napoca, care trimit sume impresionante unor persoane care nu sunt prinse aproape niciodată. Potrivit unei analize a Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Cluj, începând din 2005, au fost înregistrate 90 de astfel de fapte, iar anul 2013 a adus o creştere alarmantă a acestor înşelăciuni.
„Cele mai multe infracţiuni de înşelăciune sunt cele prin trimiterea mesajelor pe telefonul mobil, prin care posesorii sunt anunţaţi că au câştigat premii substanţiale, iar pentru a intra în posesia acestora li se solicită încărcarea unor conturi sau plătirea unor comisioane. Pe locul doi se află metoda accidentul. Sunt apeluri aparent venite din partea unei rude implicate într-un accident, produs de regula în străinătate, urmate de convorbiri cu un presupus avocat care solicită transferul unei sume de bani într-un anumit cont pentru a ajuta ruda respectivă sau pentru a obţine diverse facilităţi. Pe locul trei este cererea de ajutor financiar în baza unei garanţii sub formă de valută şi motivată de prezentarea unei poveşti tragice”, spune Gina Pop, din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Cluj.
Cele mai multe cazuri de înşelăciune au loc în municipiul Cluj-Napoca şi în Turda. Potrivit poliţiştilor autorii sunt foarte greu de identificat, iar de cele mai multe ori aceştia nu