Vă puteţi imagina un meci de tenis de masă în care jucătorii sunt orbi? Dar o partidă de fotbal între nevăzători? Aţi auzit vreodată de stiloul prietenos, de ruletă, tensiometru sau termometru vorbitor, de dispozitivul pentru tăiat pastile, de paharul cu voce pentru măsurat lichide, de baston cu ultrasunete pentru detectat obstacole, de cronometru de bucătărie sau ceasuri tactile? Toate acestea şi multe alte astfel de obiecte care pot dărui autonomie nevăzătorilor au fost prezentate în cadrul expoziţiei organizate luni şi marţi, la Şcoala pentru Deficienţi de Vedere Bucureşti, de Fundaţia poloneză „Chance for the Blind” şi Asociaţia Nevăzătorilor din România, în cadrul primei ediţii a evenimentului intitulat „Reha for the blind in Romania” (Readaptare pentru nevăzători – n.r.). Printre ONG-urile care şi-au prezentat proiectele cu acest prilej s-a numărat şi Fundaţia „Cartea Călătoare” din Focşani. Din păcate, niciunul din echipamentele asistive care există şi care ar da independenţă nevăzătorilor, nu este subvenţionat de Statul Român.
Cei peste 2000 de vrânceni nevăzători sau cu deficienţe de vedere, ce fac parte din detaşamentul de 80 de mii de astfel de români, ar putea avea o viaţă mult mai apropiată de normalitate dacă ar avea la dispoziţie toate obiectele şi echipamentele asistive ce există pe piaţa românească. Prea scumpe, însă, pentru buzunarele celor mai mulţi dintre aceşti oameni, ele rămân doar la stadiul de vis greu de atins, pentru că nu sunt subvenţionate nici măcar parţial de Statul Român, cu toate că în ţările europene şi nu numai, acest lucru se întâmplă.
Asupra acestei realităţi a insistat Radu Sergiu Ruba, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România (ANR), în cadrul simpozionului „Reha for the blind” ce a avut loc luni, la Bucureşti. „Evenimentul este foarte important, s-au organiza