Bulgarii din oraşul Dobrich organizează noi proteste împotriva utilizării tehnologiei de fracturare hidraulică pentru extragerea gazelor de şist după ce România a permis folosirea acestei metode companiei americane Chevron în perimetrele Costineşti şi Vama Veche, scrie Novinite.
Agenţia de Protecţie a Mediului din România a acordat săptămâna trecută grupului american Chevron permisiunea de a explora gazele de şist din două perimetre din apropierea graniţei cu Bulgaria. Certificatele, aprobate pentru perimetrele Costineşti şi Vama Veche, le permit celor de la Chevron să efectueze explozii controlate la o adâncime de 10-15 metri pe o suprafaţă de 1.800 km pătraţi.
Cetăţenii din Bulgaria, în special cei din Dobrogea de Sud, se tem că explorarea gazului de şist va afecta regiunile din apropierea graniţei cu România prin distrugerea solului, poluarea pânzei freatice, cutremure şi depopularea localităţilor.
Românii au protestat împotriva deciziei guvernului de a permite explorarea gazului de şist în ţară organizând manifestări la Bârlad şi Buziaş, unde Chevron şi o companie din Luxemburg au obţinut certificate pentru a începe forarea, şi Bucureşti. Bulgarii au protestat în Dobrich şi în faţa Ambasadei României din Sofia în semn de solidaritate cu manifestaţiile din România. Mottoul lor a fost „Două ţări, aceeaşi apă – nouă naţiuni, o singură luptă“.
Gazele de şist sunt folosite de zeci de ani în SUA şi Canada, însă dezvoltarea tehnologiei de fracturare hidraulică a făcut ca industria de profil să avanseze rapid începând cu 2007.
Metoda de fracturare hidraulică este controversată în multe ţări, iar în unele state a fost chiar interzisă.
În ianuarie 2012, Parlamentul de la Sofia a decis să interzică fracturarea hidraulică, Bulgaria devenind astfel al doilea stat din UE, după Franţa, care impune restricţii explorării gazelor de şis