Asociatia Pro Democratia Club Botosani a organizat vineri Cafeneaua Publica pe tema „Bugetare participativa, intre teorie si practica!”.
A fost primul eveniment de acest gen desfasurat in cadrul proiectului „Administratie transparenta - cetatenie responsabila. Dezvoltarea democratiei locale si a participarii cetatenesti in adoptarea politicilor publice in Romania” cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative 2007-2013. Parteneri in cadrul acestui proiect sunt primariile din Botosani, Mihai Eminescu si Stauceni.
Persoane din administratia publica locala si din societatea civila botosaneana s-au familiarizat cu scopul si obiectivele proiectului, dar si cu exemple de buna practica in bugetare participativa din cele peste 1.200 de localitati din 40 de state unde se aplica un astfel de mecanism inca din 1989 (primul oras a fost Porto Alegre din Brazilia) pana in prezent.
„Participantilor li s-a pus la dispozitie un Manual de proceduri privind procesul de luare a deciziilor si elaborarea politicilor publice ce urmeaza a fi publicat in cadrul acestui proiect. Am dezbatut impreuna cu participantii, din perspectiva bugetarii participative, patru teme, respectiv Parteneri din comunitate care pot contribui la organizarea unui astfel de proces, identificarea liniilor din bugetul local ce pot fi puse la dispozitie pentru realizarea acestui proces, tipuri de proiecte propuse de comunitate care pot fi sustinute prin acest proces; si metode si instrumente ce pot fi utilizate intr-un proces de bugetare participativa”, a declarat Vasile Chiru, vicepresedinte APD la nivel central.
Conditiile de succes ale unui astfel de proces de bugetare participativa in opinia celor prezenti sunt consultarea cetatenilor, a ONG-urilor si agentilor economici in vederea determinarii prioritatilor locale (nevoi), dar si