Despre șirul indian, o contribuție bulgărească la arta fraudării în alegeri.
Alegerile anticipate din Bulgaria au fost castigate de partidul GERB, de centru dreapta al premierului demisionar Boiko Borisov, dar care nu are suficiente voturi pentru a forma o majoritate in Parlament. Alegerile au fost marcate de acuzatii de fraudă, majoritatea venind dinspre partidul socialist. Cum insa partidul Ataka a refuzat o înţelegere cu partidul GERB, căştigatorul alegerilor va intra probabil în opoziţie.
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare, care a monitorizat alegerile anticipate de duminică a declarat că votul „a fost o adevărată competiţie în care s-au respectat libertăţile fundamentale…, dar este îngrijorător faptul că în continuare, prea mulţi bulgari şi-au pierdut încrederea în procesul electoral şi în instituţiile statului…”
Miklos Haraszti, şeful misiunii de observare pe lungă durată a alegerilor, a atras atenţia că neregulile serioase, semnalate în campania electorală trebuie anchetate serios, vinovaţi judecaţi pentru a „restabili încrederea bulgarilor în procesul democratic. In jurnalul său de corespondent de astazi, Petiu Petkov de la Sofia ne vorbeste despre ceea ce ar putea fi „inovatiile bulgareşti” în privinta unor posibile fraude electorale.
Alegerile anticipate de duminică au oferit țărilor europene care se opun aderării Bulgariei la zona Schengen un prilej în plus de a-i refuza în continuare acest privilegiu. Și întrucât țara la sud de Dunăre nu poate fi despărțită de vecinii din nord, va avea de suferit și România.
Politicienii europeni au fost surprinși să afle că după 23 de ani de traziție, din care șase petrecute în marea familie a popoarelor europene, în țara considerată pînă la prăbușirea comunismului cel mai fidel aliat al Moscovei alegerile se fac prin aplicarea unor metode