Printr-un Program Naţional de Evaluare, Ministerul Sănătăţii a ajuns o concluzie îngrijorătoare: foarte mulţi dintre români sunt supuşi riscului de boli cardio-vasculare, diabet, ciroză şi cancer.
În privinţa factorilor de risc, consumul excesiv de sare (între 37% şi 68% din populaţia evaluată la nivel de judeţ, cu o medie naţională îngrijorătoare de 53,8%) este unul dintre cei mai importanţi factori de risc. Consumul excesiv de alcool se află pe locurile fruntaşe, cu un procent între 10 şi 24% din populaţia evaluată, cu o medie naţională de 16,4%. Bărbaţii consumă în exces alcool, de 5 ori mai mult decât femeile, dublu în mediul rural faţă de cel urban.
„Am lăsat la urmă un factor care creşte riscul de cancer, afecţiuni pulmonare. Aş nominaliza aici consumul de tutun, cu o medie naţională de 20,4%. Bărbaţii declară că fumează de două ori mai mult decât femeile, mai mult în mediul urban decât în cel rural. Fumatul este mai frecvent la persoanele tinere şi scade în raport cu vârsta. Să mai spunem că riscul de depresie creşte constant cu vârsta şi este mai mare la femei“, spune Eugen Nicolaescu, ministrul Sănătăţii.
Diabet şi cancer
Riscul mediu de diabet zaharat II pentru populaţia adultă evalută este de circa 12%, acesta fiind şi procentul, din cadrul persoanelor examinate, care au valori ale glicemiei mai mari decât valoarea maximă admisă. Procentul creşte la 10% pentru persoanele de peste 55 de ani. Riscul mediu de a dezvolta diabet zaharat este de circa 12%.
În ultimii ani incidenţa cancerului a crescut simţitor. Riscul de cancer la sân este în medie de 3,5% din populaţia evaluată, iar cel de cancer de col uterin de 1,9% la nivel naţional, în unele judeţe acesta depăşind 5%. Doar 9% dintre femei au efectuat un test Babeş-Papanicolau în ultimii trei ani. Ce trebuie precizat în legătură cu toate aceste boli este faptul că ele pot fi pre