* Plafonul revine la 800 milioane lei
Autorităţile locale vor putea să împrumute până la 800 milioane lei, în vederea achitării arieratelor, după ce Guvernul a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă (OUG) prin care ridică limita cu 120 milioane lei, de la nivelul de 680 milioane lei, stabilit anterior. Astfel, se revine la suma stabilită la începutul anului, care fusese redusă, între timp, când Executivul a încercat să impună pe plan local ordinea de cheltuire a banilor din TVA şi impozitele colectate.
Arieratele autorităţilor locale şi cele din sistemul de sănătate au reprezentat unul dintre principalele puncte pe agenda discuţiilor dintre Guvern şi reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene (CE) şi ai Băncii Mondiale, cu ocazia misiunilor de evaluare pe care instituţiile financiare internaţionale le-au derulat în ţara noastră.
Majorarea limitei urmează să aibă loc în condiţiile în care termenul până la care mai pot fi contractate împrumuturile expiră astăzi.
Guvernul a emis, la începutul anului, o ordonanţă de urgenţă prin care obliga autorităţile locale care înregis-trau arierate la 31 ianuarie 2013 să reducă volumul datoriilor cu cel puţin 85% în termen de două luni, până la 31 martie, în caz contrar Trezoreria urmând să limiteze plăţile care pot fi efectuate din contul acestora. După această reducere, autorităţile ar fi trebuit să diminueze lunar volumul datoriilor cu cel puţin 3%-5%, calculat la soldul lunii anterioare, sub sancţiunea sistării fondurilor centrale din impozitul pe venit şi din alte surse bugetare.
În vederea facilitării diminuării arieratelor, Executivul a permis autorităţilor locale să contracteze împrumuturi de la Trezorerie, în limita a 800 milioane lei. Administraţiile locale pot folosi creditele pentru plata arieratelor proprii, ale instituţiilor publice finanţate integral din b