Peste 400 de victime ale traficului de persoane au fost exploatate prin muncă, în 2012, cele mai multe fiind obligate să muncească în agricultură, ca ciobani, vânzători de ziare sau fiind puse să transporte droguri, potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP).
Directorul ANITP, comisarul Romulus Nicolea Ungureanu, a declarat marţi că foarte multe dintre victime sunt recrutate de persoane cunoscute şi ajung să fie exploatate perioade lungi de timp, care depăşesc doi sau trei ani.
"Un număr foarte mare de persoane au fost recrutate de persoane cunoscute. Nu ne mai aflăm în situaţia de acum zece ani, când, poate, la o primă întâlnire, o primă ofertă, deja acceptau să plece şi chiar exista un anumit nivel de inocenţă. Atunci, oferta unui loc de muncă cu un nivel de salarizare foarte mare părea extrem de atractivă. Acum, datorită mijloacelor de informare, oamenii sunt mult mai atenţi şi vor să verifice. De aceea, abordarea se face prin intermediul unor persoane cunoscute", a spus Romulus Nicolae Ungureanu, la lansarea proiectului "Abordarea integrată pentru prevenirea exploatării prin muncă în ţările de origine şi destinaţie".
Ungureanu a mai spus că, odată intraţi pe mâna traficanţilor, oamenilor li se iau paşapoartele, nu au acces la telefon şi sunt abuzaţi fizic şi psihic.
"Au fost situaţii în care victimele au petrecut şi câte doi sau trei ani într-o fermă sau într-o zonă de exploatare forestieră", a mai spus Ungureanu.
Potrivit Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, anul trecut au fost înregistrate 410 victime ale traficului de persoane care au fost exploatate prin muncă, dintre care 302 sunt bărbaţi şi 108 sunt femei.
Cele mai multe victime ale traficului de persoane exploatate prin muncă provin din judeţele Bacău, Mureş (câte 58) şi Olt (35), la polul fiind Suceava, Braşo