Extractia petrolului de sist creste in Statele Unite mai repede decat s-a crezut, sustine Agentia internationala a energiei. O realitate care va bulversa echilibrele mondiale si va ieftini aurul negru. Intr-un ritm foarte rapid.
Petrolul non conventional, extras din roca gratie tehnicilor de fracturare hidraulica a avut, pana de curand, un rol marginal in productia petroliera mondiala. In SUA, principala zona de extractie pana in prezent, s-au produs 110.000 de barili pe zi in 2001 si 550.000 de barili in 2011. Previziunile pe termen foarte lung indica o contributie mult mai ridicata, de pana la 3, chiar 4 milioane de barili pe zi pana in 2035.
Dar, acest nivel de productie va fi atins mult mai devreme, sustine Agentia internationala energiei intr-un raport publicat marti. Astfel, pana in 2018 productia americana va ajunge la 3,9 milioane de barili pe zi si va determina o crestere a ofertei de petrol in afara OPEC. „America de Nord provoaca un soc al ofertei, cu repercusiuni in intreaga lume”, anticipeaza Maria van der Hoeven, director executiv al AIE.
Dezechilibru geopolitic
Aceasta crestere se va produce cu precadere in afara tarilor membre OPEC, ceea ce va bulversa echilibrele geo-politice. Gratie unei productii interne tot mai mari, importul american de titei va diminua sensibil (cu 1% pe an din statele OPEC). In 2018, SUA nu vor importa din Orientul Mijlociu decat 1,7 milioane de barili pe zi, cu 37% mai putin decat in prezent. AIE subliniaza a petrolul non conventional s-ar putea dezvolta rapid si in alta tari, in America latina, Rusia sau China, unde exista posibilitati.
O scadere puternica a preturilor?
In acelasi timp, pana in 2018, cererea de petrol va atinge 96,7 milioane de barili pe zi – tinand cont de previziunile de crestere economica, prudente, ale FMI – in timp ce oferta va ajunge, la nivel global, l