Compania OMV ar putea fi interesată de explorarea gazelor de şist în Marea Neagră, a declarat CEO OMV, Gerhard Roiss, marţi, la o conferinţă de presă online, prilejuită de publicarea rezultatelor financiare ale companiei.
'Ne-am stabilit priorităţile pentru explorarea în blocul Nepun, din Marea Neagră. Vom finaliza prospecţiunile seismice 3D în acest an. Utilizăm toate resursele pentru această explorare, este prioritatea noastră. Dar pe termen mediu, putem fi interesaţi şi de explorarea gazelor de şist', a afirmat Gerhard Roiss, citat de Agerpres in pagina electronica.
Compania Chevron deţine concesiuni pentru a efectua lucrări de prospecţiuni a gazelor de şist la trei blocuri din România cu o suprafaţă de 270.000 de hectare (Costineşti, Vama Veche şi Bârlad). Chiar dacă Chevron nu a precizat când vor începe lucrările, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, preciza că pentru a se ajunge la exploatare, trebuie mai întâi să se facă explorarea gazelor de şist, proces care durează cel puţin cinci ani.
Potrivit estimărilor Agenţiei americane de informaţii privind energia, România, Ungaria şi Bulgaria au împreună rezerve de gaze de şist de 538 de miliarde de metri cubi, suficient pentru a acoperi necesarul României pentru aproape 40 de ani. OMV, una din cele mai mari companii industriale publice din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. În Explorare şi Producţie, OMV activează în două ţări de bază, România şi Austria, şi deţine un portofoliu internaţional echilibrat.
OMV Petrom şi Exxon explorează împreună perimetrul Neptun din Marea Neagră. Cele două companii estimează că ar putea extrage anual 6,5 miliarde metri cubi de gaze naturale din perimetrul Neptun din Marea Neagră, însemnând aproape jumătate din consumul anual actual al României. OMV Petrom estimează că va încheia prospecţiunea seismică 3D în blocul N