Profitul net al OMV Petrom din primul trimestru al acestui an (1,33 miliarde lei) a cunoscut o scădere de aproximativ 4% faţă de perioada similară a anului trecut (1,38 miliarde lei). Profitul EBIT (înainte de dobânzi şi taxe) a fost de 1,58 miliarde lei, în scădere cu 12% faţă de primele trei luni ale anului trecut. Vânzările Petrom au coborât cu 4% în perioada analizată, la 5,78 miliarde lei, arată un comunicat remis redacţiei.
Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom SA, a declarat: "În primul trimestru din 2013 am continuat să avem o performanţă financiară şi operaţională bună, ce reflectă un nivel în continuare ridicat al preţului ţiţeiului şi un mediu macroeconomic local relativ stabil. În Explorare&Producţie, am reuşit să menţinem producţia de hidrocarburi stabilă şi am intensificat activităţile de explorare. Offshore, suntem aproape de finalizarea celui mai mare program seismic din Marea Neagră. Onshore, am semnat un parteneriat cu Repsol pentru a explora împreună zone de mare adâncime din România. Performanţa din segmentul Gaze&Electricitate reflectă contribuţia crescută a unităţilor producătoare de electricitate, dar şi mediul de piaţă mai dificil, caracterizat prin cerere de piaţă modestă şi preţuri scăzute la electricitate. Marjele de rafinare s-au îmbunătăţit şi observăm semne de revenire în activitatea de retail din România".
Domnia sa a anunţat că Petrom va continua programul semnificativ de investiţii anuale ce depăşeşte un miliard de euro.
* Liberalizarea pieţei gazelor, fără impact financiar semnificativ
Pentru 2013, conducerea Petrom estimează că preţul mediu al ţiţeiului Brent se va situa peste valoarea de 100 USD/baril (bbl), iar diferenţialul Brent-Urals va continua să fie relativ mic. Oficialii companiei previzionează că, pe piaţa locală a gazelor, cererea se va menţine stabilă, dar cu anumite provocări: "Efec