Temperaturile ridicate din ultimele zile au determinat o creştere a numărului de pacienţi de la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului „Sf. Spiridon“ din Iaşi. Cele mai afectate de caniculă sunt, în primul rând, persoanele în vârstă.
„Multe persoane afectate de căldură au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă de la primele ore ale dimineţii. În general sunt persoane vârstnice, care au fost expuse şi în ziua precedentă la căldură timp prelungit, cu afecţiuni cardiovasculare asociate, pe care temperaturile crescute de la primele ore ale dimineţii le-au doborât în stradă“, a spus dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar de urgenţe la UPU „Sf. Spiridon“.
În perioadele cu temperaturi ridicate medicii recomandă ieşenilor să evite creşterea şi mai mult a temperaturii în spaţiile închise prin limitarea utilizării aparatelor electrocasnice, să acopere ferestrele expuse la soare, să le închidă atunci când temperatura de afară este mai mare decât cea din casă şi să nu folosească ventilatoare dacă temperatura a depăşit 32 de grade.
Mulţi au ajuns în aceste zile la mare sau în alte zone de agrement, motiv pentru care cei care au fost expuşi pentru o perioadă mai lungă de timp la radiaţiile solare, au suferit insolaţii şi arsuri la nivelul pielii. Pentru a evita arsurile solare, specialiştii recomandă populaţiei să ţină cont de nişte reguli simple.
„Apa duce la amplificarea efectelor nocive ale razelor ultraviolete chiar dacă dă senzaţia de confort termic, iar arsurile solare şi insolaţia se instalează cu uşurinţă, iar faptul că suntem bronzaţi nu ne conferă o protecţie suplimentară. Cremele de protecţie solară nu permit o expunere prelungită la soare, mai ales între orele 11.00-16.00. Trebuiesc consumate, în această perioadă, multe fructe şi legume, şi o cantitate mare de lichide, în special apă şi sucuri de fructe“, mai adaugă medicul.
Temperaturi