13 ani de activitate în Moldova a fundației pentru bolnavii incurabili „Angelus Moldova”.
Fundaţia Filantropică „Angelus Moldova” care face parte din reţeaua Hospices of Hope, din Marea Britanie este principalul furnizor de îngrijire paliativă din municipiul Chişinău. Această formă de îngrijire este acordată pacienţilor a căror boală nu mai răspunde la tratamentul medicamentos şi, în acest caz, pacienţii sunt ajutaţi să facă faţă durerii, problemelor sociale, psihologice şi spirituale. La 13 ani de activitate, membrii organizaţiei vorbesc despre necesitatea extinderii acestui tip de serviciu şi promovarea lui pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
Când medicina tradiţională nu-i mai poate ajuta pe pacienţii diagnosticaţi cu boli incurabile intervine îngrijirea paliativă, menită să îmbunătăţească calitatea vieţii lor atunci când boala este în stare avansată. Astfel, pe lângă serviciile medicale, pacienţii au parte de sprijin şi consiliere psihologică. Dacă în primii ani de activitate numărul pacienţilor nu depăşea cifra de 50, atunci anul trecut de sprijinul echipei Hospice Angelus au beneficiat peste 1700 de pacienţi. Cu toate că acest serviciu este din ce în ce mai solicitat, Prinţesa Marina Sturdza, care susţine de mai mulţi ani acest proiect spune că serviciul de îngrijire paliativă încă mai are nevoie de explicare şi popularizare:
„Aceste servicii nu existau deloc în ţările noastre şi a fost o muncă foarte grea. Sunt mulţi eroi în povestea asta şi cum s-a instalat Hospice Angelus aici. A fost o bătălie de foarte mulţi ani pentru că întâi de toate birocraţia noastră este endemică şi nici nu se înţelegea foarte bine, exact ce înseamnă îngrijire paliativă. Mi se pare un serviciu absolut crucial. Să ne asigurăm că oamenii pe care îi iubim nu se sting în durere.”
Pentru că în mare parte beneficiarii serviciului sunt ţ