Impozitul forfetar va fi stabilit ca o sumă fixă, în funcţie de anumiţi indicatori pentru fiecare domeniu de activitate, urmând ca firmele să plătească mai puţin decât dacă ar aplica cota de 16% pe profit sau de 3% pe venit, a declarat ministrul pentru IMM-uri şi turism Maria Grapini.
„Pentru fiecare cod CAEN am identificat care sunt indicatorii relevanţi care i-ar permite operatorului economic să facă un anumit venit. Concret, ce îl influenţează pe un hotelier din Bucureşti, din Covasna etc în funcţie de mărimea hotelului, de locaţie, de capacitate? Şi atunci la restaurante am luat alţi indicatori relevanţi, la service auto şi reparaţii auto alţi indicatori relevanţi şi suma pe care o stabilim prin acest studiu pe care l-am propus Ministerului de Finanţe este o sumă fixă care a provenit plecând de la istoricul cât s-a plătit în 2011 impozit corectat cu acei indicatori relevanţi“, a afirmat Grapini la o conferinţă organizată la BNR.
Ea a dat ca exemplu hotelurile de la mare şi de la munte, unde este luată în calcul sezonalitatea pentru stabilirea sumei de plată.
Grapini a menţionat că la aceste servicii pentru populaţie evaziunea este foarte mare, în 2011 încasându-se impozit de la toate hotelurile şi pensiunile din România mai puţin decât la reparaţii auto. „Pornind de aici, am constatat că dacă le punem o sumă fixă, care este mai mică decât ar fi la o înregistrare corectă a veniturilor şi cheltuielilor, fie 16% impozit pe profit, fie 3% pe cifra de afaceri, conformarea lunară este imediată, se simplifică foarte mult actul de control pentru că nu mai are ce controla, are de plătit o sumă fixă şi atât“, a explicat ministrul delegat pentru IMM-uri şi turism.
Ea a precizat că, astfel, firma respectivă nu mai plăteşte alt impozit, nici măcar 16% impozit pe profit, arătând că poate face profit „cât vrea“, pe care poate să-l investească mai