Potrivit informațiilor furnizate de Agenția Spațială Americană, două explozii solare s-au produs în ultimele 24 de ore, dintre care cea de a doua a fost și cea mai puternică.
Experții NASA apreciază că această a doua explozie solară a avut o intensitate comparabilă cu cea din octombrie 2012, însă au precizat că nu sunt previzionate și obișnuitele furtuni magnetice care însoțesc de obicei astfel de fenomene.
Potrivit informațiilor detaliate furnizate pe Space.com, în zona activă, situată la marginea de est a Soarelui, s-ar fi produs o explozie de raze X clasa X2.8.
Mai devreme, în exact aceeaşi zonă, în cursul dimineții de astăzi, a existat un focar de clasa X1.7, potrivit National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), profilată pe observarea şi studiul atmosferei, precum şi pe studiul şi conservarea resurselor naturale.
Cum se apreciază intensitatea unei explozii solare?
Exploziile solare, în funcţie de puterea razelor X, se împart în cinci clase: A, B, C, M şi X.
Clasa minimă A0.0 corespunde puterii de radiaţie pe orbita Pământului de 10 nanowatts pe metru pătrat.
La încadrarea la o altă clasă, corespunzătoare unei alte litere dintre cele menționate mai sus, puterea radiaţiei creşte de zece ori.
Exploziile solare sunt însoţite adesea de emisii de plasmă solară.
În cazul în care norul de plasmă ajunge în apropiere de Pământ, se creează premizele declanșării unei furtuni magnetice.
Sursa info: www.rtv.net Sursa foto: www.space.com Articole similare: NASA a confirmat o scurgere de amoniac la unul dintre sistemele de răcire ale Stației Spațiale Internaționale Un asteroid va trece pe 15 februarie la CEA MAI MICĂ DISTANŢĂ din ISTORIE de Pământ! Un asteroid gigant, observabil chiar și cu binoclul, va intersecta astăzi orbita Pământului Sunetul nașterii Universului Imagini uluitoare, difuzate în premieră: Dimin