Romania este o tara deosebit de prolifica din punctul de vedere al fraudelor bancare, "specialistii" locali in domeniu fiind recunoscuti (si de cele mai multe ori arestati) si in strainatate.
Fraudele bancare pot avea multe forme: cardurile sunt pierdute sau furate si utilizate de hot, clonarea cardurilor (skimming), frauda prin Internet, telefon sau fax, cand, avand detaliile detinatorului de card, fraudatorul poate efectua cumparaturi oferind doar aceste informatii, mesajele false care va cer informatii confidentiale, in numele unor companii de incredere (phishing) si chiar intregi site-uri false, care imita foarte bine site-ul bancii care a emis cardul respectiv, unde sunteti indemnat sa introduceti date confidentiale (pharming).
Nu trebuie, insa, sa "testati" indemnarea fraudatorilor pe propria piele. Exista multe lucruri pe care le puteti face pentru a preveni fraudele bancare, potrivit specialistilor din banci.
Iata, in continuare, cateva sfaturi:
- Semnati cardul pe spate, in locul special desemnat, imediat ce intrati in posesia sa. Astfel, daca va este furat cardul si se incearca efectuarea de cumparaturi cu el, comerciantul isi poate da seama ca semnatura de pe card nu este aceeasi cu semnatura de pe factura.
- Distrugeti hartia pe care este scris PIN-ul imediat dupa ce l-ati memorat.
- Nu notati codul PIN pe spatele cardului sau pe alte hartii pe care le tineti in portofel sau geanta. Nu este recomandata nici salvarea acestuia in telefonul mobil.
- Daca numarul PIN primit de la banca vi se pare greu de retinut, schimbati-l de la bancomatele bancii respective. Nu setati drept PIN un numar usor de ghicit, cum ar fi 0000 sau 1234 si nici data nasterii. De asemenea, daca detineti mai multe carduri, nu puteti acelasi cod PIN la toate.
- Nu dezvaluiti informatiile despr