Începând cu 1 iulie, Guvernul va majora cu 13%, în două tranșe, valoarea ajutorului social pentru asigurarea venitului minim garantat și cu 30% alocația pentru susținerea familiei.
Măsura este luată pentru a compensa creșterea prețurilor la energie electrică. De aceste ajutoare vor beneficia câteva sute de mii de persoane la nivelul întregii țări. Decizia Guvernului este privită diferit de primarii comunelor din jurul Romanului. Dacă unii spun că aceste măsuri încurajează nemunca, alții o privesc ca pe o necesitate.
Cu 12 ani în urmă, la nivelul comunei Bahna existau 380 de dosare în plată, pentru ajutoare sociale. În prezent, sunt în plată 90 de dosare, care însumează 230 de persoane. “Nu mi se pare o măsură bună, deoarece încurajează leneșii. Pe de altă parte, în satul Izvoare, de exemplu, format în majoritate din etnici rromi, majorarea alocațiilor va însemna creșterea numărului de copii. De aici, crește și îngrijorarea localnicilor față de rromii care se dedau la fapte antisociale. Eu nu pot să-i duc pe cei de la ajutorul social, de etnie rromă, în alte sate, pentru a-și efectua orele de muncă, pentru a nu crea probleme localnicilor”, spune Liviu Ploșniță, primarul comunei Bahna.
Autoritățile locale de la Văleni consideră că majorarea venitului minim garantat și a alocației pentru susținerea familiei este o binefacere pentru săracii comunei, în mare parte rromi. “Este o măsură care vine în sprijinul celor necăjiți. În plus, trebuie să crească natalitatea, pentru că satele mor”, a spus Ionel Stoleru, primarul comunei Văleni.
Începând cu 1 iulie, Guvernul va majora cu 13%, în două tranșe, valoarea ajutorului social pentru asigurarea venitului minim garantat și cu 30% alocația pentru susținerea familiei.
Măsura este luată pentru a compensa creșterea prețurilor la energie electrică. De aceste ajutoare vor benefici