Soarele a avut cea mai puternică explozie solară de anul acesta, asociată unei erupţii puternice de materie pe suprafaţa astrului. Foto Reprezentări ale exploziilor solare făcute de NASA
Potrivit BBC, explozia a avut loc luni, dar nu s-au simţit probleme pe Terra, unde astfel de explozii solare, care pot cauza eliberarea unei cantităţi mari de radiaţii deodată, pot duce la probleme de comunicaţii şi pot interfera cu sateliţii şi telefonia mobilă.
NASA a declarat că explozia solară, cunoscută sub termenul de evacuare a masei coronale (coronal mass ejection) nu a fost direcţionată către Pământ. Cu toate acestea, evenimentul de pe suprafaţa Soarelui a fost catalogat drept unul de clasă X, adică cel mai intens. Este primul eveniment de acest tip de anul acesta.
Agenţia Spaţială americană a anunţat că este a treia explozie ca intensitate din acest ciclu de 11 ani al Soarelui. Cea mai puternică explozie a avut loc pe 9 august 2011.
Exploziile solare pot cauza deranjamente în semnalele de telecomunicaţii de pe Terra şi în semnalul GPS. De asemenea, exploziile puternice trimit în spaţiu miliarde de tone de particule solare, iar dacă aceste erupţii ajung spre Terra, pot cauza mari probleme transformatoarelor de electricitate.
Anul acesta Soarele se apropie de apogeul activităţii sale, care este marcată de cicluri de 11 ani, când exploziile sunt mai slabe sau mai puternice. În 2013, vom mai asista la astfel de explozii, dar riscurile ca acestea să cauzeze probleme rămân mici.