Portabilitatea reprezintă poate ce mai importantă decizie luată pe piaţa telecom din ultimii zece ani prin care concurenţa s-a mutat la un alt nivel.
Ce înseamnă să portezi numărul? Practic poţi alege orice furnizor de servicii de comunicaţii mobile fără să îţi mai pierzi numărul de telefon.
Iată zece lucruri pe care cei de la ANCOM spun că trebuie să le ştii atunci când îţi portezi numărul.
1. Informează-te în legătură cu ofertele tuturor furnizorilor şi alege-o pe cea care ţi se potriveşte mai bine.
2. Verifică însă cu atenţie şi contractul pe care îl ai cu furnizorul actual, căci s-ar putea să existe clauze de reziliere sau anumite condiţii de încetare a furnizării serviciilor.
3. Dacă foloseşti o cartelă preplătită, creditul rămas neutilizat nu va fi transferat.
4. Completează cererea de portare (formularul-tip), pe care o poţi obţine fie aici, fie de la una dintre reprezentanţele furnizorului la care vrei să devii abonat.
5. Fii atent atunci când completezi cererea. Dacă datele nu sunt corecte sau complete, sistemul o va respinge.
6. Depune cererea de portare la reprezentanţa de unde ai obţinut formularul sau sună la Serviciul Relaţii Clienţi al furnizorului la care vrei să te muţi pentru a afla unde se poate depune cererea de portare (în cazul în care ai descărcat-o de pe site).
7. De regulă, cererea tip trebuie depusă la operatorul spre care vrei să portezi numărul împreună cu o copie după actul de identitate şi o copie după ultima factură emisă de furnizorul donor. Dacă trimiţi pe altcineva în locul tău, mai este nevoie şi de o procură sub semnătură privată în original.
8. Stabileşte împreună cu operatorul data la care vrei să se efectueze portarea – în condiţii normale 3 zile lucrătoare de la depunerea cererii, dar nu mai mult de 25 de zile lucrătoare.
9. Furnizorul la care vrei să devii abonat te v