Banca Centrală Europeană şi Germania au opinii diferite cu privire la cât de rapid ar trebui introdus un sistem pentru soluţionarea băncilor cu probleme, transmite Reuters.
De asemenea, o nouă diferenţă de opinii a apărut marţi la reuniunea miniştrilor europeni de Finanţe cu privire la obligarea marilor deponenţi de a suporta o parte din pierderile băncilor cu probleme, aşa cum s-a întâmplat în cazul Ciprului.
Joerg Asmussen, membru în boardul BCE, a cerut înfiinţarea unei scheme unice la nivelul zonei euro pentru închiderea băncilor cu probleme. În plus, acest mecanism unic ar urma să intre în vigoare la începutul anului următor, atunci când BCE ar urma să înceapă să supervizeze băncile din zona euro. Însă declaraţiile lui Asmussen au venit în conflict cu opiniile ministrului german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, potrivit căruia următorul pas ar trebui să fie coordonarea schemelor naţionale pentru a închide băncile cu probleme, mai degrabă decât un sistem care să împartă riscul la nivelul zonei euro.
'Vrem un regim unic de soluţionare a băncilor cu probleme la nivel european, împreună cu o singură agenţie de soluţionare şi un singur fond de soluţionare care este finanţat de pe urma unei taxe în industria bancară', a declarat Asmussen în avanpremiera reuniunii miniştrilor europeni de Finanţe.
Argumentul lui Schaeuble este că o singură agenţie pentru restructurarea sau închiderea băncilor cu probleme poate fi înfiinţată numai după modificarea tratatelor europene, un proces îndelungat şi complex. Însă unii diplomaţi susţin că este vorba de o tactică pentru a amâna discuţiile până după alegerile parlamentare din luna septembrie, în ideea de a evita ca acest subiect să fie folosit împotriva cancelarului Angela Merkel.
După mai mult de trei ani de la debutul crizei datoriilor care a forţat cinci state din zona euro să solicite