Pentru zeci de suceveni, statul român este o adevărată ciumă. Iar unii dintre ei au fost nevoiţi să piardă zile sau chiar luni din viaţa lor doar pentru că cineva, de sus de la Bucureşti, a semnat orbeşte un acord cu Uniunea Europeană. Este vorba de legea de cooperare internaţională care reglementează sistemul mandatelor europene şi care transformă instanţele de la noi în instituţii vasale celor din alte ţări membre UE, completată la nivel naţional cu Legea 302/2004. Practic, din momentul în care mandatul european de arestare a fost emis şi a ajuns la instanţele sucevene, nimeni nu mai poate face nimic pentru a verifica dacă sunt întrunite elemente minime ale unei infracţiuni. Tot ceea ce poate face un judecător de la noi este să-l trimită pachet pe învinuit în statul care solicită predarea, iar apoi Dumnezeu cu mila.
Avocaţii suceveni spun că procedura predării este o mostră de umilinţă
Acordul de cooperare în ceea ce priveşte mandatele europene de arestare ar trebui să funcţioneze la fel în toate statele membre ale Uniunii Europene. Din păcate, doar unele state le respectă fără crâcnire, printre care şi România, în timp ce alte ţări, precum Spania, Suedia, Marea Britanie sau Austria o fac doar selectiv. Această lipsă de egalitate în tratament a stârnit numeroase nemulţumiri din partea cetăţenilor români, dar şi a avocaţilor care fac doar act de prezenţă în instanţele de judecată.
Laurian Ostaficiuc, unul dintre avocaţii suceveni care a avut pe mână mai multe dosare care vizau predarea unor cetăţeni români către terţe state ale UE, este de părere că procedura predării în baza mandatelor de arestare europene este o mostră de umilinţă şi supunere.
„Acordurile încheiate de statul român nu oferă garanţii suficiente cetăţenilor noştri vizavi de pertinenţa acuzaţiilor în baza cărora sunt emise mandatele europene de arestare şi nu per