Liderul de piaţă, Elveţia, îşi pierde luciul ca urmare a reglementărilor bancare mai stricte
Un număr tot mai mare de asiatici bogaţi se află în căutarea unor hub-uri bancare mai aproape de casă
Singapore a reuşit să strângă 550 mld. dolari în active la sfârşitul anului 2011, faţă de 50 mld. dolari în 2000
În timp ce reglementările în Europa devin din ce în ce mai dure, oamenii înstăriţi ai lumii se mută către Asia, Singapore fiind hotărâtă să depăşească Elveţia pentru a deveni cel mai mare centru global de averi din punct de vedere al activelor, până în 2020, potrivit firmei de cercetare din Londra, WhealthInsight.
Deşi Elveţia îşi păstrează uşor coroana de paradis fiscal având în administrare 2,8 trilioane de dolari în active, sau 34% din sectorul global de banking privat, Singapore este acum cea mai rapidă piaţă în creştere din lume, cu 550 miliarde de dolari în active la sfârşitul anului 2011, de la doar 50 de miliarde de dolari în anul 2000.
Cu 450 de miliarde de dolari aparţinând clienţilor de peste mări, Singapore a crescut, devenind al patrulea cel mai mare centru bancar, la nivel global.
Marea Britanie şi Insulele Canalului sunt al doilea cel mai mare hub din lume, cu 1,8 miliarde de dolari în administrare la finele anului 2011, urmate de Caraibe şi Panama, cu 800 milioane de dolari.
O pierdere a încrederii în rândul investitorilor americani şi europeni bogaţi în legile secretului bancar şi al independenţei în hub-urile bancare tradiţionale, combinate cu reglementările bancare din ce în ce mai stricte, joacă în favoarea Singapore, spun analiştii.
"O mulţime de beneficii de a fi în Elveţia au căzut mai ales în ceea ce priveşte legile secretului bancar, prin urmare, dacă te uiţi la o piaţă convenabilă, mai ales pentru un individ bogat din Asia, Singapore se potriveşte perfect", a declarat Chris Wheeler,