Pentru prima dată în România, prof. dr. Florin Mihălţan prezintã, în cartea sa „Studiul de Prelevanţă BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică) în România”, informaţii complete despre una dintre primele trei boli care afectează mortal populaţia globului.
România avea nevoie de o astfel de cercetare, cu atât mai mult cu cât se estimează că BPOC va deveni a treia cauză de deces la nivel global, până în anul 2020.
„Studiul constituie o premieră în ţara noastră, atât datorită acoperirii naţionale, cât şi a completării datelor culese pe bază de chestionar cu evaluarea spirometrică a subiecţilor” a subliniat Dana Fărcășanu, directorul executiv al Centrului pentru Politici şi Servicii de Sãnãtate.
Acesta a fost realizat în perioada iulie-august 2011, pe 9.639 de persoane.
Cercetarea s-a făcut în două etape: prima a constat în aplicarea unui instrument inspirat din chestionare utilizate în studii internaţionale similare, cum ar fi BOLD, PLATINO, ECRHS, instrument aplicat pe un eşantion populaţional reprezentativ la nivel naţional pentru populaţia în vârstă de 18 ani şi peste, iar a doua etapă prin evaluarea spirometrică a subiecţilor.
Populaţia ţintă a fost reprezentată de adulţii de peste 40 de ani. Dintre aceştia, declarativ, 33% fumau, 30% prezentau dispnee de efort, 19% acuzau dispnee nocturnă, 18% aveau wheezing, 17% aveau tuse cu expectoraţie, minimum trei luni pe an, minimum 2 ani consecutiv, 15% acuzau sufocare, 10% făceau un tratament pentru probleme respiratorii şi 9% au declarat un diagnostic anterior de boli respiratorii. În total, 51% din populaţia de peste 40 de ani a fost identificată ca fiind la risc de BPOC.
Bărbaţii, mai slabi în faţa bolii
23% din persoanele investigate cu spirometrie prezentau disfuncție ventilatorie obstructivă, prevalența fiind mult mai ridicată în rândul bărbaților și respectiv a persoanelor