Interesantă ideea celor de la canalul de ştiri Digi 24 de a încerca să facă o prezentare a judeţelor ţării, în perspectiva regionalizării dorite de Guvernul USL.
La sfârşitul săptămânii trecute a venit rândul judeţelor Suceava şi Botoşani. Din câte se ştie, vicepremierul PSD, Liviu Dragnea, responsabilul cu regionalizarea, propune înfiinţarea a opt regiuni, una dintre acestea urmând să aibă capitala la Iaşi şi să fie formată din judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Bacău, Vaslui şi, normal, Iaşi. Însă, Digi 24 a cuplat Suceava cu Botoşaniul şi a încercat să afle care sunt atuurile fiecărui judeţ, pentru a vedea care merită să devină capitală. N-am reuşit să urmăresc decât o parte a dezbaterii televizate.
Discuţiile de la Suceava au fost conduse de Cosmin Prelipceanu, iar cele de la Botoşani de Sanda Nicola. La Suceava, la Muzeul Satului, despre Suceava vorbeau artistul Mihai Pânzaru PIM, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, şi doi cetăţeni pe care nu-i cunosc. La Botoşani, invitaţii doamnei Nicola erau o doamnă şi doi domni. Maestrul PIM şi domnul Ursu au prezentat punctele tari ale Sucevei, după care discuţia s-a mutat la Botoşani, iar apoi la Bucureşti, unde Dan Suciu stătea de vorbă cu trei cetăţeni care nu ştiau foarte multe despre Suceava şi Botoşani. Cei trei habarnişti fuseseră invitaţi să-şi dea cu părerea despre cele două judeţe şi să pună note. Până în momentul în care am văzut eu emisiunea, telespectatorii acordaseră mai multe voturi Sucevei decât Botoşaniului, iar păreriştii habarnişti dăduseră note mai bune Sucevei.
Proiectul Digi 24 mi-a adus aminte, pe undeva, de „Floarea din grădină”, în formatul consacrat înainte de 1989. La respectiva emisiune apăreau fete şi flăcăi care visau să devină cunoscuţi şi, astfel, să fie invitaţi să cânte la cât mai multe nunţi. Înainte de a elibera mierlele din gât, flăcăii şi fetele de la „