Un control de rutină la instalaţia de gaze a apartamentelor de bloc aduce sume frumuşele în buzunarul firmelor de verificare pentru un efort minim
Verificarea instalaţiei de gaze din locuinţe este obligatorie odată la doi ani, potrivit legislaţiei în vigoare. Asociaţiile de proprietari care primesc astfel de înştiinţări trebuie să se conformeze, altminteri sunt pasibile de amenzi usturătoare. Ca orice serviciu şi acesta costă, bani care se regăsesc apoi în factura la întreţinere a apartamentului.
Constantin, 55 de ani, locuieşte în Bucureşti, pe Calea Rahovei nr. 328. Săptămâna trecută, pe geamul uşii de la intrarea blocului a apărut un afiş prin care locatarii erau înştiinţaţi că o echipă de la Distrigaz Sud SRL va veni să facă revizia instalaţiei de gaze. Plata pentru acest serviciu: 27 de lei pentru fiecare din cele 54 de apartamente câte numără clădirea. „Este o sumă foarte mare pentru o chestiune de câteva minute. Eu sunt şomer şi trăiesc cu banii aceştia două zile”, spune Constantin. Bărbatul adaugă că ultima verificare a fost făcută în urmă cu doi ani, dar nu-şi mai aminteşte să fi dat vreun ban. „Pentru ce să dăm atâţia bani? Pentru că dau cu puţină apă şi săpun la îmbinările ţevilor?”.
Potrivit acestuia, în blocul de vizavi verificarea instalaţiei de gaze costă 90 de lei de apartament: „Poate pentru că au contoare individuale. N-ai ce să faci, trebuie să plăteşti”.
Cine face verificarea
Nemulţumirea locatarului este parţial neîntemeiată cel puţin pentru un motiv. Acela că pe piaţă există mai multe firme care prestează astfel de servicii şi nu doar una. „Din inerţie însă, cei mai mulţi administratori de bloc apelează tot la vechiul Distrigaz”, a explicat Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Habitat.
Vechiul Distrigaz nu are însă nicio legătură cu firma Distrigaz Sud SRL. E doar o apropriere de nume care-i scoate din sărite pe cei de