Ministerul Sănătăţii (MS) a primit undă verde să facă achiziţii centralizate pentru toate spitalele, inclusiv pentru cele ale autorităţilor locale care primesc bani de la bugetul de stat şi din fondul asigurărilor de sănătate. Asta, după ce Camera Deputaţilor a adoptat marţi o ordonanţă de urgenţă prin care singura instituţie care va putea cumpăra vată, mănuşi, aparatură scumpă, precum şi alte ustensile necesare actului medical va fi MS.
Ordonanţă de urgenţă a fost adoptată cu 226 de voturi „pentru”, 78 ”împotrivă” şi şase „abţineri”, deputaţii opoziţiei criticând ordonanţa pe motiv că „centralizează resursele la minister, cu efecte negative asupra pacienţilor şi medicilor”.
Pe de altă parte, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că măsura va aduce reduceri de până la 30% la achiziţii, mai ales că în momentul de faţă preţul pentru acelaşi produs variază de la spital la spital.
Ministerul Sănătăţii va achiziţiona, la capitolul echipamente: computere tomograf, angiografe, osteodensiometre, simulatoare pentru radioterapie, masă de radiologie, etc.
În ceea ce priveşte materialele sanitare, pe lista de achizitii se află măştile de oxigen simple, vata, gulerele cervicale, diferite tipuri de sonde, precum şi compresele sterile. În lista ce cuprinde medicamentele pe care le va achiziţiona Ministerul Sănătăţii se regăsesc 412 produse, sub formă de fiole, flacoane, capsule, plicuri, etc.
"Este ştiut faptul că dacă achiziţionezi o cantitate mai mare de produse, preţul scade. De asemenea, urmărim creşterea competiţiei între producători şi importatori, dar şi să eliminăm situaţiile în care există discontinuitate în aprovizionarea cu medicamente şi materiale sanitare ale spitalelor", a declarat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, cel care a adus în discuţie achiziţiile centralizate în momentul în care era ministru la Sănătate