Episodul nord-coreean ar putea conta și în disputa cu Japonia din Marea Chinei de Est, în jurul Insulelor Senkaku, denumire dată de japonezi, sau Diaoyu, de chinezi.
La 29 aprilie, un cotidian japonez, Asahi, transmitea că nava militară americană Observation Island, specializată în urmărirea traiectoriei rachetelor nord-coreene, s-a întors înapoi în portul Sasebo, Kyushu, insulă din sudul Japoniei, iar „autoritățile militare americane au aflat că Coreea de Nord nu mai acționează pentru a pregăti lansarea rachetei cu rază medie de acțiune Musudan și, ca atare, americanii au relaxat supravegherea“. Până nu de mult, preocuparea primordială a americanilor față de Coreea de Nord era să afle cât de pregătită este aceasta să lanseze racheta cu rază lungă de acţiune de tip ICBM, cunoscută drept KN-08, care ar atinge partea vestică a SUA. Între timp, lansarea rachetei cu rază medie Musudan, eveniment așteptat în aceste zile, pare-se că s-ar fi amânat dintr-o cauză necunoscută.
Și totuși, potolirea ultimei aventuri nord-coreene este prea bruscă, comparativ cu isteria recentă. De aici întrebarea: ce s-a întâmplat cu adevărat?
Recentele articole ale KCNA (Korean Central News Agency, agenţia de ştiri nord-coreeană) conțin cele mai oribile amenințări. De exemplu, organul Partidului Muncitoresc din Coreea de Nord, Rodong Sinmun, comentează la 27 aprilie încheierea exercițiilor militare comune ale armatelor SUA și Coreei de Sud, spunând că „RPDC [Republica Populară Democrată Coreeană] va riposta cu atacuri nucleare diversificate, de înaltă precizie“.
Ceva straniu pare să se fi petrecut recent. De 1 Mai, Kim Jong Un, în loc să facă obișnuita vizită la vreo întreprindere și să fie primit cu căldură comunistă, s-a dus la Ministerul Securității Poporului, care este detestat de popor. În pofida mobilizării brutale a oamenilor mun