Muzeul Judeţean Olt a organizat, astăzi, într-una din sălile sale, un eveniment ce nu a mai fost organizat până acum în incinta instituţiei. Este vorba despre o expoziţie de gastronomie tradiţională oltenească ce a constat în oferirea spre degustare vizitatorilor aflaţi la acea oră la muzeu mai multe preparate culinare din zona Olteniei. Iar cei prezenţi în instituţie nu au avut motive să regrete vizita făcută.
Expoziţia, parte a seriei de manifestări dedicate unei săptămână pline în acţiuni culturale datorită celebrării a două evenimente importante: “Noaptea Europeană a Muzeelor” şi “Ziua Internaţională Muzeelor”, care, în acest an, vor fi aniversate în aceeaşi zi – 18 mai. Vernisajul expoziţiei „Din bucătăria bunicii”, desfăşurată în incinta Muzeului Judeţean Olt din Slatina, a adunat laolaltă în jur de 30 de persoane. În fapt, a fost vorba despre expunerea mai multor preparate culinare tradiţionale olteneşti, toate gătite cu puţin timp înainte de expunere, adică orele 12.00.
“Ne-am gândit să organizăm această expoziţie aparte în ideea că fiecare dintre noi purtăm în suflet cu nostalgie şi recunoştinţă grija părintească a bunicii, maestră desăvârşită în prepararea a diverse feluri de mâncare. Această expoziţie este un experiment, la anul o să încercăm să extindem acest proiect şi să venim cumva nu într-un spaţiu muzeal, ci într-un spaţiu deschis, pentru a fi prezenţi în viaţa comunităţii în altfel decât am fost obişnuiţi”, a declarat Laurenţiu Guţică, directorul Muzeului Judeţean Olt.
Cei prezenţi la eveniment au putut degusta, astfel, în premieră, “exponatele” Muzeului Judeţean şi nimeni nu s-a supărat, ci din contră, cu toţii “au trudit” să ajute la operaţiune. Printre preparatele ce au fost expuse s-au numărat cârnaţi olteneşti, carne “la oală”, jumări, murături, pâine în ţest, gogoşi, varză, diverse salate ş.a. Totuşi, printre mâncărurile trad