> Valoarea sa este de aproximativ 7 milioane de euro
Centrul de Economie Montană al Institutului Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu” al Academiei Române a fost stabilit a funcţiona în municipiul Vatra Dornei, în urma unei vizite efectuate de reprezentanţi ai conducerii Academiei Române.
„O realizare excepţională pentru judeţul Suceava şi munţii României” aşa cum o califică prof. univ. dr. Radu Rey, care şi-a propus să facă din Ţara Dornelor „o zonă emblematică pentru munţii României, cu semnificaţie specială pentru întreaga zonă montană din Sud-Estul Europei”. Alegerea a fost justificată prin aceea că la Vatra Dornei se regăsesc şi alte entităţi specializate pentru zonele de munte, ca Centrul de Formare şi Inovaţii pentru Dezvoltare în Carpaţi – CEFIDEC, al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Centrul de practică montanologică al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi, Centrul de Formare şi instruire ecologică al Universităţii Ecologice – Bucureşti, o bază a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, Federaţia Agricultorilor de Munte – Dorna, sediile Forumului Montan din România şi Asociaţiei Naţionale pentru Dezvoltare Rurală Montană „Romontana”, organisme „de pionierat” pentru România, realizate şi funcţionând în urma implicării prof. univ. dr. Radu Rey.
Radu Rey ne-a informat că a elaborat proiectul Centrului de Economie Montană împreună cu un expert al Academiei, dr. ing. cerc. Ilie Romeo, în 2009, şi a participat la competiţia din cadrul fondurilor structurale POSCCE – Axa II, ANCS/OI, „fiind iniţial respins de la finanţare, la o diferenţă minoră de puncte, prin evaluare”. Dar în noiembrie 2012, după 3 ani, proiectul a fost reconsiderat şi aprobat pentru finanţare, începând cu 2013.
Aflăm că la data de 24 aprilie a.c., cu o prezenţă de peste 120 invitaţi d