Până acum există patru mediatori care urmează să facă parte din asociaţie, iar preţurile la care aceştia vor media vor fi mai mici decât cele practicate de mediatorii români, după cum a declarat Dorin Cioabă, care a spus, de asemenea, că urmăreşte şi atragerea românilor la şedinţele de mediere ce vor avea loc.
Dorin Cioabă crede că romii se vor descurca fără probleme în medierea problemelor.
„Mediere de conflicte am făcut şi cu un an, doi în urmă, cu procesele care au fost până acum la Tribunalul romanilor şi eu cred că activitatea noastră ca şi ca crisinitori, oameni care se ocupă cu împăcarea părţilor, a funcţionat de minune doar că medierea este într-adevăr o cerinţă specială. Mediatorul trebuie să ajute să găsească soluţii de implicare. Va fi mult de muncă până ne mulăm pe noul şablon, să zicem aşa”, a declarat Dorin Cioabă.
Acesta a completat că această asociaţie a mediatorilor romi va fi înfiinţată la Sibiu în premieră.
„Va fi o primă asociaţie a romilor profesională pentru că aici se vor înscrie toţi mediatorii autorizaţi de Consiliul de Mediere din România. Dorim să respectăm legea şi să respectăm regulamentul de funcţionare a unui astfel de birou”, a spus Cioabă.
Acesta a explicat că astăzi se vor semna documentele, după care vor merge la Tribunal şi la Consiliul de mediere pentru a primi acordul Consiliului de mediere.
„Sunt patru mediatori până acum pe care i-am identificat a fi de etnie romă şi dacă suntem mai mulţi de doi putem să înfiinţăm o asociaţie a mediatorilor. Bineînţeles că vor adera pe parcurs la această asociaţie şi ceilalţi”, a explicat Cioabă. Acesta a spus, de asemenea, că preţul unei şedinţe de mediere va fi sub cel practicat de mediatorii români şi că speră ca speră să atragă şi clienţi români.
Primul proces de mediere a avut loc miercuri, 15 mai, la