Fiecare oraş se poate mândri cu un parc-emblemă. Locuri încărcate de istorie şi de o frumuseţe deosebită. Adevarul.ro vă spune poveştile celor mai frumoase parcuri din ţară.
Arborii din Parcul Crâng, sursă de viaţă pentru buzoieni
Pădurea din care face parte Parcul Crâng, din municipiul Buzău, este de aproape două ori mai întinsă decât Herăstrău şi de zece ori, decât Cişmigiu. Doar o suprafaţă de zece hectare este însă amenajată pentru promenadă şi agrement, restul de peste 170 de hectare de pădure fiind străbătut doar de cărări din pământ, folosite de pădurarii care administrează fondul forestier.
Parcul Crâng este una dintre emblemele Buzăului de peste un secol încoace. El a fost amenajat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, într-o pădure de la marginea oraşului, o rămăşiţă a Codrilor Vlăsiei, denumirea în slava veche a Valahiei. Cel mai mare parc buzoian este, aşadar, o relicvă din cea mai vastă pădure a Valahiei, care în perioada Evului Mediu se întindea pe teritoriile actualelor judeţe Prahova, Ialomiţa, Ilfov şi Buzău. Aici se ascundeau haiduci, tâlhari care tăiau calea trăsurilor boiereşti dar şi populaţia târgurilor din zonă, atunci când năvăleau armate străine.
Povestea parcului Sub Arini, locul de plimbare al sibienilor de mai bine de 150 de ani
Înfiinţat în 1856 şi cu o suprafaţă de aproximativ 22 de hectare, Sub Arini este unul dintre cele mai vechi parcuri din România. Tot aici, se deschide în 1865 restaurantul cu acelaşi nume, actualul restaurant Bolta Rece.
Povestea parcului începe în 1856, inginerul Seifried fiind însărcinat cu elaborarea proiectului şi conducerea lucrărilor. Între 1857 şi 1858 sunt trasate cele două alei principale, de-a lungul fostului canal de pe strada Şcoala de Înot şi al pârâului Seviş, şi încep să fie plantate diverse specii de arbori. În 1860 se construieşte podul