Doar trei din cele 18 fântâni arteziene din gestiunea Primăriei Chişinău au fost puse în funcţiune, iar alte şase sunt în reparaţie. O soartă tristă au şi bazinele din proprietatea altor instituţii.
Un oraş plin de verdeaţă cândva şi cu fântâni arteziene la tot pasul, Chişinăul a fost desfigurat în ultimii ani de gherete, panouri publicitare şi blocuri din sticlă şi beton. Multe din vechile havuzuri nu s-au mai umplut cu apă de ani buni decât pe timp de ploaie. Este cazul bazinelor din faţa hotelului Naţional şi din faţa fostului cinematograf Iskra (Scânteia) din sectorul Botanica, care se ruinează pe zi ce trece odată cu cele două clădiri construite în perioada sovietică. Pe locul havuzului de lângă actualul hotel Jumbo a fost ridicat un centru comercial, iar al celui din Parcul La Izvor - o terasă.
Şi pe bulevardul Dacia, în faţa fostului magazin Mariţa au rămas doar nişte ţevi ruginite. „Am văzut un anunţ de vânzare a acestui spaţiu în care se menţionează că aici poate fi construit un nou local“, spune arhitectul Igor Sârbu. El regretă că autorităţile au lăsat baltă aceste zone de agrement. „În ţările dezvoltate fântânile sunt un punct de atracţie, la noi însă nu interesează pe nimeni faptul că, pe lângă aspectul frumos pe care-l oferă oraşului, acestea ar putea atrage turişti“, afirmă specialistul.
Pericol de electrocutare
În această primăvară au fost puse în funcţiune trei din cele 14 fântâni arteziene gestionate de municipalitate. Pe moment lucrează havuzul din centrul Grădinii Publice „Ştefan cel Mare şi Sfânt“ şi cele două de la Memorialul „Feciorii Patriei“ din sectorul Râşcani, ne-a comunicat Eliferii Haruţa, şeful Asociaţiei de gospodărire a spaţiilor verzi.
Potrivit lui, până la finele lunii mai va fi pornit şi cel de-al doilea havuz din parcul central. De asemenea, sunt reparate fântânile de pe Aleea Gării, de la Catedrala