Ce şanse are Iurie Leancă să găsească o majoritate în parlament pentru viitorul său guvern?
Liberal democratul Iurie Leancă a fost desemnat astăzi de preşedintele Nicolae Timofti drept noul candidat la funcţia de prim-ministru. După ce Curtea Constituţională invalidaseră candidatura lui Vlad Filat, liderul PLDM. Leancă are acum 15 zile pentru a prezenta noul cabinet şi programul de guvernare. Ce şanse are Iurie Leancă într-un parlament în care nu dispune încă de o majoritate sigură?
După ce PLDM a anunţat ieri că-l înaintează pe Iurie Leancă la funcţia de premier, astăzi şeful statului l-a desemnat oficial pe şeful diplomaţiei moldoveneşti în calitate de candidat, fără a mai purta alte negocieri cu partidele parlamentare.
„Fac un apel către parlament şi deputaţi să se pătrundă de importanţa momentului şi să voteze un nou guvern, ca să readucă stabilitatea în ţară şi pentru a continua dezvoltarea Republicii Moldova”, a spus şeful statului după ce a semnat un decret corespunzător.
Din fosta coaliţie proeuropeană, PLDM-ul a invitat la negocierea noului cabinet PD-ul şi o parte din PL - grupul reformatorilor -, dar a exclus grupul Ghimpu cu care Vlad Filat spune că nu mai este posibilă o guvernare comună. Chiar şi aşa, cu 15 mandate ale democraţilor şi 7 ale reformatorilor, voturi ar fi suficiente pentru instalarea guvernului. Cele două nu şi-au anunţat însă deocamdată poziţia. Înainte ca negocierile să înceapă, liberalii reformatori au spus doar că vor să-şi păstreze cele mai multe din portofoliile ministeriale care au aparţinut până acum PL-ului.
Marea întrebare este ce vor face democraţii. Vlad Filat îl suspectează pe Vlad Plahotniuc că ar fi inspirat, de la spate, decizia Curţii Constituţionale ce i-a îngrădit accesul la funcţia de premier, asta în timp ce l-a şantajat să accepte o coaliţie în condiţiile P