La înființarea Ministerului Fondurilor Europene (MFE) s-a spus că obiectivul principal este creșterea gradului de absorbție a banilor UE. Nu s-a spus, însă, că mai important decât obiectivul principal este cel secundar, de a crește nivelul fondurilor publice din buzunarele unor particulari.
Și dacă în ce privește obiectivul principal, ministrul Eugen Orlando Teodorovici nu se poate lăuda cu vreo minune, în cazul celui secundar este pe cale să săvârșească un miracol de, fără să ne încurcăm în zecimale, aproximativ zece milioane de euro.
Vineri, 26 aprilie, MFE a lansat, pe website, invitația de participare pentru încheierea unui „Acord-cadru de prestări servicii pentru asigurarea unor experți care să vină în sprijinul autorităților din sistemul de management al instrumentelor structurale“.
În traducere liberă, MFE va plăti una sau mai multe firme să-i recruteze experții necesari. N-o face singur, deși ar putea, pentru că este destul de complicat să scoți parandărătul de la câteva zeci de experți fără să se afle.
Pentru achiziție, ministerul a ales o procedură proprie, fără publicarea anunțului în SEAP, forțând, ca să nu zicem încălcând, OUG 34/2006, a achizițiilor publice.
În fapt, amestecând lucrurile, MFE încearcă să obțină ce-i trebuie și să elimine, fără să bată la ochi, potențialii neaveniți. Căci firmele care pot îndeplini sarcinile cerute în caietul de sarcini nu se pot înscrie dacă nu au în CAEN activitatea de recrutare.
Odată eliminați profesioniștii, concurenților nu li se cere, conform legii, experiență în domeniu și nici garanție de participare. Sunt impuse doar cerințe minime ce pot fi îndeplinite de orice SRL nou înființat, cu sediul într-o căsuță poștală.
Lipsuri găsim și la criteriile care stabilesc profilul experților. Dacă pentru POS-DRU și POS-CCE se solicită persoane cu experiență în evaluarea proiect