Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a închis dosarul în care reprezentanţii Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) o acuzau pe Rodica Stănoiu, fost ministru al Justiţiei, că ar fi depus două declaraţii de avere scrise de persoane diferite în dosarul în care existau indicii că a colaborat cu Securitatea. Decizia poate fi contestată la procurorul ierarhic superior.
Surse citate de Mediafax susţin că dosarul în care Rodica Stănoiu era cercetată pentru infracţiunile de fals material în înscrisuri oficiale, precum şi de uz de fals a fost închis la 11 aprilie, pe motiv că în cazul uneia dintre fapte nu există elemente constitutive ale infracţiunii, iar în cazul celeilalte nu există fapta.
Cum a ajuns declaraţia de avere a fostului ministru la grafolog
După ce CNSAS a emis o decizie potrivit căreia Stănoiu ar fi fost colaborator al Securităţii, aceasta a contestat decizia la Curtea de Apel Oradea. În noiembrie 2010, Curtea a cerut Senatului originalul declaraţiei de avere a Rodicăi Stănoiu, aceasta având calitatea de senator. Declaraţia trebuia folosită pentru comparaţia scrisului cu cel din notele informative, astfel încât un grafolog să stabilească dacă Rodica Stănoiu a fost colaborator al Securităţii.
În momentul în care secretarul general al Senatului la momentul respectiv, Ion Moraru, a transmis instanţei originalul declaraţiei, reprezentanţii CNSAS au hotărât că originalul este diferit de copia declaraţiei pe care Senatul o mai prezentase instanţei şi cu altă ocazie. declaraţii mai făcuse obiectul a două rapoarte. CNSAS a contestat declaraţia, iar Senatul a explicat printr-un comunicat că Stănoiu depusese două declaraţii de avere pentru care i s-a eliberat o singură dovadă de primire.
Nemulţumiţi de răspuns, reprezentanţii CNSAS au reclamat-o pe Stănoiu la Înalta Curte, acuzând-o