TIMISOARA. Ciresele neaose romanesti se vor coace cam peste 10 zile, dupa estimarile producatorilor. Dar, in pietele din Timisoara au aparut deja cirese mari si bine coapte care-ti fac cu ochiul. Sunt aduse din Italia si costa 40 de lei kilogramul.
Afla mai jos cat fac cateva ciresele din pomii autohtoni!
Comerciantii din pietele timisorene nu indraznesc sa iasa pe tarabe cu cantitati mari de cirese de import. Recunosc si ei ca sunt foarte scumpe. In plus, se strica relativ usor si, in lipsa unui numar mare de cumparatori, risca sa ramana o investitie nerentabila. In cel mai bun caz, in care-si vand toata cantitatea, ajung la un castig de 50 pana la 60 de lei. Asta pentru ca ciresele importate din Italia se vand in en gros-uri cu 35 de lei kilogramul, iar cantitatea pe care o pot vinde in doua sau trei zile, cat marfa arata bine, este de 10 pana la 12 kilograme.
Ciresele romanesti, inca raritati in pietele din Timisoara!
Pe langa ciresele italienesti, mari si lucioase, in Piata 700 si-au facut aparitia, timid, si ciresele romanesti de mai. Deocamdata, pe o singura taraba.
Vanzatoarea, tanti Florica, spune ca a adus marfa din judetul Arad, unde sunt plantatii de ciresi in care fructele s-au copt deja. Diferenta intre cele romanesti si cele de import e mare. Ciresele noastre au bobul mult mai mic, culoarea este mai deschisa iar gustul, mai acrisor. “Asa le e soiul, astea de se coc la noi in luna mai. O sa vina si la noi randul celor mari, carnoase, dar mai tarziu, in vara” spune tanti Florica.
Ciresele romanesti se vand la caserola – 10 lei bucata. Nu se stie cu exactitate cat cantareste o astfel de caserola, dar Tanti Florica accepta sa puna una pe cantar. Face un calcul rapid si trage concluzia: “Ar costa cam 15 lei kilogramul, dar nu vindem cantitati mai mici decat intra intr-o caserola. Nu se merita altfel. Iar caserola cost